one Adequate and healthy food on the Belém campus of the Federal University of Pará: a case study of institutional actions and programs aimed at students and civil servants

estudo de caso das ações e programas institucionais voltados para alunos e servidores

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1982-57652025v30id277033

Keywords:

Segurança Alimentar, Avaliação de política pública, Avaliação de Programas e Projetos de Saúde, Alimentação coletiva. Alimentos, direitos sociais

Abstract

The right to food is inherent to the human being, therefore inalienable and independent of any legislation. However, the recognition of this right in norms, agreements, declarations and other instruments is important to ensure its enforceability by the holders and compliance by the State. In 2014, the Ministry of Health updated the new version of the Food Guide for the Brazilian Population, which is one of the national strategies to promote adequate and healthy food that integrates the National Food and Nutrition Policy, aiming to provide individuals and the community with dietary practices appropriate. Thus, the general objective of the research was to analyze how UFPA develops actions and programs to encourage and control adequate and healthy eating by students and employees at the Campus of Guamá in Belém, having as a parameter of analysis the national guidelines for the development of healthy eating habits. In this way, the research carried out was based on multiple case study techniques in a quantitative and qualitative approach, in which a bibliographical and documental survey was carried out. It was concluded that UFPA develops programs and actions to promote adequate and healthy food, with emphasis on the university restaurant aimed at promoting student food policy, however it was found that in relation to servers, actions to promote nutritional health do not achieve the results proposed by the Server Health and Safety Attention Policy (PASS).

Author Biographies

  • Luly Rodrigues da Cunha Fischer, Universidade Federal do Pará

    Doutora em Direito pela Universidade Federal do Pará (UFPA) e Universidade de Paris XIII (2014), em regime de cotutela. Possui graduação (2005) e mestrado em Direito (2008) pela UFPA. É professora adjunta do Instituto de Ciências Jurídicas da UFPA, advogada inscrita na OAB-PA, membro do Instituto Brasileiro de Direito Urbanístico, do Instituto Histórico e Geográfico do Pará, da Comissão de Regularização Fundiária Urbana da UFPA, da Clínica de Direitos Humanos da UFPA e mediadora judicial e extrajudicial certificada pelo TJE/PA (2021). É Pesquisadora associada ao Laboratoire Caribeen des Sciences Sociais (LC2S - CNRS-França). Atualmente é vice-coordenadora do Programa de Mestrado Profissional em Direito e Desenvolvimento da Amazônia (PPGDDA). Tem experiência em pesquisa na área de Direito, com ênfase em Direitos Especiais, atuando principalmente nos seguintes temas: direito fundiário, direito urbanístico-ambiental e ordenamento territorial.

  • Tanha Charle Santa Rosa de Sousa, Universidade Federal do Pará

    Mestranda do Programa de Pós Graduação em Direito e Desenvolvimento na Amazônia (PPGDDA) do Instituto de Ciências Jurídicas (ICJ) da Universidade Federal do Pará (UFPA). Possui Especialização em Saúde Coletiva pela UFPA (2010) graduação em Direito pela Escola Superior Madre Celeste (ESMAC) (2019) e graduação em Bacharelado e Licenciatura em História pela UFPA (2005).

Published

2025-10-10

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Artigo

How to Cite

one Adequate and healthy food on the Belém campus of the Federal University of Pará: a case study of institutional actions and programs aimed at students and civil servants: estudo de caso das ações e programas institucionais voltados para alunos e servidores. Avaliação: Revista da Avaliação da Educação Superior, Campinas; Sorocaba, SP, v. 30, p. e025027, 2025. DOI: 10.1590/1982-57652025v30id277033. Disponível em: https://submission.scielo.br/index.php/aval/article/view/277033. Acesso em: 18 dec. 2025.